top of page

Ποιά είναι τα 6 νέα προγράμματα για 47.000 ανέργους;



Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν επιδοτήσεις, εργασιακή εμπειρία και ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα ηλικίας 18-45 ετών.

Το 2024, έξι νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης που αφορούν 47.000 ανέργους θα υλοποιηθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Αυτά τα προγράμματα είναι τα εξής:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για 5.000 θέσεις εργασίας ανέργων στον τομέα της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες. Στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναιη στήριξη της μετάβασης στην πράσινη οικονομία με τη δημιουργία 5.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες (μέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σχέσημε άλλες κατηγορίες ανέργων).

  2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας. Οι δικαιούχοι του μέτρου αυτού είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

  3. Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών.Οι δικαιούχοι αυτής της δραστηριότητας είναι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και του γενικού ιδιωτικού τομέα που ασκούν κανονική οικονομική δραστηριότητα. Ωφιλούμενοι του προγράμματος είναι 10.000 άνεργοι ηλικίας 18-30 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση.

  4. Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας, με παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατάρτιση, την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση έως και 5.000 ανέργων εγγεγραμμένων στο ΔΥΠΑ για να απασχοληθούν ως προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας μετά την απόκτηση της σχετικής πιστοποίησης.Το πρόγραμμα θα έχει τη μορφή 105 ωρών σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και υπολογίζεται να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2024.

  5. Ολοκληρωμένες δραστηριότητες κατάρτισης και απασχόλησης για 7.000 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών. Το έργο περιλαμβάνει κατάρτιση, επιμόρφωση και βραχυπρόθεσμη απιδότηση για την απασχόληση. Στόχος είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανεκπαίδευση των ανέργων σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως οι ψηφιακές, "πράσινες" και "γαλάζιες" δεξιότητες. Η κατάρτιση θα ακολουθηθεί από ένα εξάμηνο πρόγραμμα απασχόλησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες.

  6. Ένα πρόγραμμα απασχόλησης που απευθύνεται σε περιοχές με σοβαρή μακροχρόνια ανεργία (για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω). Αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας σε περιοχές με υψηλή ανεργία και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,με προτεραιότητα στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Το μέτρο αφορά επιχορηγήσεις επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.

Comments


bottom of page