top of page

Αυτοψία για την τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς όπου τουρίστρια σκοτώθηκε από πτώση βράχου


Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (18/9) στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου πτώση βράχου προκάλεσε τον θάνατο μιας 33χρονης τουρίστριας με καταγωγή από την Ουκρανία.


Στο σημείο διενεργείται αυτοψία σήμερα Πέμπτη (19/9) από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα Χανιά έχει μεταβεί και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.


Η άτυχη τουρίστρια σκοτώθηκε μετά από πτώση βράχου που προκλήθηκε από την ισχυρή νεροποντή που ξέσπασε μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νεροποντή φαίνεται πως δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους ούτε υπήρχε σχετική ενημέρωση. Το συμβάν έγινε στο στενό σημείο στο φαράγγι και συγκεκριμένα στις Πόρτες.

Ο βράχος αποκολλήθηκε από τη θέση του κι έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και ένα κομμάτι του έπεσε στον μηρό της 35χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία. Μάλιστα, στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε τουρίστας γιατρός, επίσης πεζοπόρος, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα.


Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να μεταφέρουν την 33χρονη αλλά και δεκάδες ακόμη που βρίσκονταν στο φαράγγι για πεζοπορία για να μην εγκλωβιστούν. Λίγο αργότερα κατέφθασε στο ελικοδρόμιο της Αγίας Ρουμέλης ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε τη σορό την ατυχής 33χρονης γυναίκας, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ και πλοίαρχο του Ε/Γ Ο/Γ Δασκαλογιάννης, κ. Στράτο Μπουρνάζο, δόθηκε εντολή από το Λιμεναρχείο, να μην αναχωρήσει το πλοίο Δασκαλογιάννης από Αγία Ρουμέλη για Σούγια και Παλαιόχωρα, προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση μεταφοράς των περιπατητών.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την τραγωδία, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ, αναφέρει:

"Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, το Φαράγγι της Σαμαριάς έγινε σκηνικό τραγωδίας, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή σε μία επισκέπτρια. Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί.


Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς. Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.


Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών."

Comments


bottom of page