top of page

Στοιχεία για το τελευταίο βράδυ του Πλάτωνα αποκαλύπτει η αποκρυπτογράφηση πάπυρου με νέα τεχνική


Η πρόσφατη αποκρυπτογράφηση αποσπασμάτων από έναν πάπυρο που βρισκόταν θαμμένος κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. την οποία πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων, ενδέχεται να ρίξει φως στις τελευταίες ώρες του σπουδαίου Έλληνα φιλόσοφου, Πλάτωνα

Στον πάπυρο περιγράφεται αναλυτικά πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ, ο Πλάτωνας, δηλαδή ακούγοντας μουσική που έπαιζε με φλάουτο μια Θρακιώτισσα σκλάβα. Παρά τον υψηλό πυρετό και το γεγονός ότι βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας διατηρούσε αρκετή εγκράτεια ώστε να επικρίνει τη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού, όπως προκύπτει από την αφήγηση. Υποδηλώνεται επίσης ότι ο τόπος ταφής του Πλάτωνα ήταν ο οριζόμενος ως κήπος του στην Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος. Το αποκρυπτογραφημένο κείμενο αποκαλύπτει ακόμη ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.


Σε παρουσίαση των ερευνητικών ευρημάτων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη του απανθρακωμένου παπύρου, δήλωσε ότι, "Χάρη στις πιο προηγμένες απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές, είμαστε επιτέλους σε θέση να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέα τμήματα κειμένων που προηγουμένως φαίνονταν απρόσιτα. Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως δούλος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α΄ των Συρακουσών. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε αλληλουχίες κρυμμένων γραμμάτων από τους παπύρους που ήταν τυλιγμένα μέσα σε πολλαπλά στρώματα, κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο με την πάροδο των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος με τη χρήση μιας μηχανικής τεχνικής που αποσυνέδεσε ολόκληρα κομμάτια του κειμένου".


Comentários


bottom of page