top of page

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ


Ο συνολικός λογαριασμός για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (Cojo) διοργανώνει τον διαγωνισμό, χάρη κυρίως σε ιδιωτικά χρήματα από χορηγούς (1,24 δισεκατομμύρια), τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1,2 δισεκατομμύρια) και τις πωλήσεις εισιτηρίων (1,4 δισεκατομμύρια).


Αρχικά ο προϋπολογισμός ήταν 3,8 δισ. ευρώ, υψηλότερος από τα 3,2 δισ. του φακέλου της αίτησης. Στα τέλη του 2022, η Cojo αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 10%, ιδιαίτερα λόγω του πληθωρισμού. Υπάρχει επιπλέον ένα μαξιλάρι σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο μπορεί να αντλήσει. Μέσω της εταιρείας παράδοσης των Ολυμπιακών έργων (Solideo), σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί υπολόγισε τελικά τις δημόσιες επενδύσεις σε τρία δισ. ευρώ. «Τρία, τέσσερα, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», ενημέρωσε πρόσφατα, αυτό θα γίνει γνωστό «μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, «Αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι πιθανώς οι πιο ελεγχόμενοι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων» και «οι πιο νηφάλια οργανωμένοι τα τελευταία 20 χρόνια», καθώς «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που επιδεινώθηκαν από την υγειονομική κρίση της Covid-19 και την αναβολή τους για ένα χρόνο, κόστισαν 12 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το ιαπωνικό ελεγκτικό συνέδριο, σχεδόν διπλάσια από ό,τι στον φάκελο υποψηφιοτήτων. Στο Λονδίνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κόστισαν μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ. Στην Αθήνα, το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πίεσαν τα ελλείμματα του ελληνικού κράτους, κόστισαν 13 δισ. ευρώ», αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ

Comments


bottom of page