top of page

Συγκινητική η Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι - Ηχηρό μήνυμα για την ένταξη ατόμων με αναπηρία


Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση ολοκληρώθηκε η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, όπου 4.400 παρααθλητές από 168 χώρες παρέλασαν από τα Ηλύσια Πεδία μέχρι την Place de la Concorde.


Με τίτλο το "Παράδοξο", αποτυπώθηκε στα δρώμενα της τελετής έναρξης το παράδοξο μιας κοινωνίας που διεκδικεί τη συμμετοχικότητα, αλλά αποτυγχάνει να ενσωματώσει τα άτομα με αναπηρία.

Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές, ενώ 15.000 άτομα επιπλέον, παρακολούθησαν την παρέλαση των αθλητών σε έναν ελεύθερο χώρο στο κάτω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων και άλλοι 30.000 στο τελευταίο μέρος της τελετής με την Αφή του Ολυμπιακού Βωμού, κοντά στο Λούβρο.

Συγκινητική ήταν για τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τόσο η είσοδος της ελληνικής αποστολής όσο και αυτής της Κύπρου που γέμισε με υπερηφάνεια όσους παρακολούθησαν την τελετή έναρξης.


Με σημαιοφόρους τον Μανώλη Στεφανουδάκη και την Θεοδώρα Πασχαλίδου, η ελληνική αποστολή παρέλασε στην εμβληματική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, καταλήγοντας στην Place de la Concorde.

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης, διακεκριμένος Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στον στίβο, ειδικεύεται στον ακοντισμό και τη σφαιροβολία. Έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Στους Αγώνες του Λονδίνου, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στην κατηγορία F54/55/56, επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοσή του για εκείνη τη χρονιά, ενώ στη σφαιροβολία κατετάγη 17ος. Στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο, αναδείχθηκε χρυσός Παραολυμπιονίκης στον ακοντισμό με βολή 29,45 μέτρων.


Η Θεοδώρα Πασχαλίδου, από την πλευρά της, έκανε ιστορικό επίτευγμα το 2023, καθώς έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με απώλεια όρασης που κατέκτησε την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η 27χρονη τζουντόκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Παρά-Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ στην κατηγορία J1 των -70 κιλών.


Η ελληνική παραολυμπιακή ομάδα για τους Αγώνες αποτελείται από 40 μέλη: 37 αθλητές και αθλήτριες, δύο βοηθούς εκκίνησης (ramp operators) στο μπότσια και έναν συνοδό αθλητή στον στίβο. Οι αθλητές θα διαγωνιστούν σε 10 διαφορετικά αθλήματα: κολύμβηση, στίβος, τάε κβον ντο, σκοποβολή, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλασία, άρση βαρών, τζούντο και μπότσια.

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης χορευτές με αναπηρία έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Ο υπεύθυνος για αυτή την εντυπωσιακή χορογραφία ήταν ο διεθνώς αναγνωρισμένος Σουηδός χορογράφος Αλεξάντερ Εκμαν, με πλούσιο βιογραφικό που περιλαμβάνει πάνω από 50 δημιουργίες και συνεργασίες με κορυφαία μπαλέτα όπως αυτό της Όπερας του Παρισίου και του Μπαλέτου της Βοστώνης.

"Είναι εξαιρετικοί, πιο ικανοί από πολλούς ικανούς ανθρώπους, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά" δήλωσε ο Έκμαν ο οποίος για πρώτη φορά συνεργάστηκε με χορευτές με αναπηρία.


Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο χορευτής, Μούσα Μότα, σταρ του "Βρετανία Έχεις Ταλέντο" και "Αμερική Έχεις Ταλέντο", ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι λόγω καρκίνου, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη θέλησή του, καθώς και στο δικαίωμα του στον χορό και στην έκφραση.


Comments


bottom of page