top of page

Νέο σύστημα ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο


Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας) προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από το έτος 2025.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ο σκοπός είναι να υπάρξει σταδιακά εισαγωγή υγιών κινήτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου Τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους. Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων. Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι και αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν.


Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους που εργάστηκαν ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του Προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Όπως λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών αναβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο και ο ρόλος των Προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.


Για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Comments


bottom of page