top of page

Σχέδιο αναβάθμισης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοινώθηκε από το Υπερταμείο και τις Συγκοινωνίες Αθηνών


Το Υπερταμείο και οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ-ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ) παρουσίασαν το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, έως το 2025 αναμένεται η ανανέωση του στόλου με 951 νέα οχήματα (140 ηλεκτρικά λεωφορεία, 300 λεωφορεία CNG, 300 οχήματα με leasing και 211 λεωφορεία με ανάθεση έργου), με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης σημείωσε ότι, «Το σύστημα αστικών συγκοινωνιών ανασχεδιάστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είκοσι χρόνια μετά έχει μεσολαβήσει μια μεγάλη περίοδος και βέβαια η πανδημία που άλλαξε άρδην τη λογική της μαζικής μετακίνησης στην πόλη. Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια κι ένας νέος σχεδιασμός για τη νέα εποχή των συγκοινωνιών που θα είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και με χαμηλότερο κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών.


«To 2023 οι Συγκοινωνίες Αθηνών εμφάνισαν σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Αθήνα παρέχει το δεύτερο φθηνότερο εισιτήριο στην ΕΕ μετά την Πράγα ενώ το 2023 καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 16,5%.


Στο πρόγραμμα παρεμβάσεων στους σταθμούς του μετρό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και στο εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των 14 συρμών της Γραμμής 1, οι οποίοι θα παραδίδονται τμηματικά μέσα στο 2025, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ κ. Θανάσης Κοτταράς. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής στα μέσα σταθερής τροχιάς, επεσήμανε πως είχε ως αποτέλεσμα το 2023 την αύξηση των ελέγχων κατά 173%, των βεβαιωμένων παραβάσεων κατά 36% καθώς και των εισπράξεων από τις πωλήσεις κομίστρου,κατά 20,2%.


Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται ακόμα, αναβαθμίζεται το σύστημα Τηλεματικής με την εγκατάσταση 500 επιπλέον “έξυπνων στάσεων” στους δρόμους της Αθήνας, ενώ μετατρέπονται σταδιακά σε «έξυπνες» και οι 7.500 στάσεις του συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας με την τοποθέτηση QR Codes, επιτρέποντας την απευθείας σύνδεση των smartphones στην εφαρμογή OASA Telematics.

Comments


bottom of page