top of page

Έξαρση παρουσιάζει ο στρεπτόκοκκος - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μετά το άνοιγμα των σχολείων


Λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.


Όπως δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, "Ο ΕΟΔΥ με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση που έχει κάνει για όλο τον χρόνο, δίνει κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, φρεσκάρει τις γνωστές οδηγίες που ξέρουμε όλοι, γιατί έχει παρατηρηθεί αύξηση των διεισδυτικών κρουσμάτων, των κρουσμάτων δηλαδή που ο στρεπτόκοκκος έχει περάσει στο αίμα και προκαλεί κάποια πιο βαριά περιστατικά.

Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός".


Ο καθηγητής εξήγησε ότι "Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κυνάγχη, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης".


"Σε παιδάκια, αν είναι μικρότερα των τριών μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό είναι να τα δει ο παιδίατρος. Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί", συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως είναι το σχολείο. "Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οπότε έχει καταγραφεί αυτό στις στατιστικές."


Σημαντική είναι η χρήση αντιβίωσης για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, όπως τόνισε ο ίδιος. "Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος δεν έχει αντοχές στην αντιβίωση και με μια αντιβίωση αντιμετωπίζεται ωστόσο σε κάποιες, πολύ λίγες, περιπτώσεις, σπανιότατες, ακόμα και αντιβίωση να πάρει κανείς μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση βαριά και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ακόμα και τα ελαφριά περιστατικά μπορεί να κάνουν επιπλοκές οι οποίες ήταν γνωστές πριν από την εποχή των αντιβιοτικών και μπορεί να προσβάλλει και τους νεφρούς και την καρδιά και γι' αυτόν τον λόγο θέλουμε να τον αποφύγουμε. Σε κάθε περίπτωση ο στρεπτόκοκκος για να φύγει χρειάζεται αντιβίωση", πρόσθεσε ο κ Μαγιορκίνης.

Comments


bottom of page