top of page

Στο Πικέρμι το ηπειρώτικο έθιμο "Τζαμάλες" το Σάββατο 9 Μαρτίου


Το Σάββατο 9 Μαρτίου, στο πάρκινγκ του Εμπορικού Κέντρου Πικερμίου θα λάβει χώρα το ηπειρώτικο έθιμο της «Τζαμάλας» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική. Το δρώμενο είναι πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου «Δεινοθήριο» σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Περιλαμβάνει αποκριάτικα δρώμενα και τραγούδια της Ηπειρώτικης ζυγιάς του Σπύρου Δερδέκη από την Κόνιτσα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων με στόχο την ψυχαγωγία των δημοτών, τη διασκέδαση παιδιών και ενηλίκων, την καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτισμικού επιπέδου καθώς και την ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


Οι «Τζαμάλες» είναι παραδοσιακό έθιμο εορτασμού της αποκριάς από τα Γιάννενα. Στην πλατεία της κάθε συνοικίας μέσα σε έναν κύκλο από άμμο, τοποθετούνται κούτσουρα και μικροί κορμοί δέντρων όπου ανάβεται φωτιά που καίει μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Γύρω από τις φωτιές (τζαμάλες), σύμφωνα με το έθιμο, στήνεται ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι.

コメント


bottom of page