top of page

Στην παραλία της Βουλιαγμένης εμφανίστηκε ο δηλητηριώδης αχινός Diadema Setosum!


Ο ήπια δηλητηριώδης αχινός με την ονομασία "Diadema Setosum", είδος Λεσσεψιανού μετανάστη που έχει αρχίσει να κατακτά τις ελληνικές θάλασσες, έκανε την εμφάνισή του και στην παραλία της Βουλιαγμένης.


Όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα Fishing in Greece, πρόκειται για ένα είδος Λεσσεψιανού μετανάστη που έχει μακριά αγκάθια με ήπιο δηλητήριο, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο άγγιγμα! Επίσης, έχει την ικανότητα να κινείται εντυπωσιακά γρήγορα όταν αισθάνεται κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός που παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση στις κοινότητές του και έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον διαχωρίζουν από τους ενδημικούς αχινούς:

- Μακριά αγκάθια: Τα αγκάθια του Diadema Setosum μπορούν να φτάσουν έως και 30 πόντους, σε αντίθεση με τους ενδημικούς αχινούς που έχουν μικρότερα αγκάθια.

- Διάρκεια ζωής: Ο Diadema Setosum ζει περίπου τέσσερα χρόνια, που είναι μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με ορισμένα είδη ενδημικών αχινών που ζουν περισσότερο.

- Ασκός: Έχει έναν χαρακτηριστικό ασκό στο σώμα του, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο και αποτελεί βασικό ανατομικό στοιχείο του.

- Σημάδια στο σώμα: Διαθέτει πέντε λευκές κουκίδες στο μαύρο σώμα του, γύρω από τον ασκό, που έχει χρώμα μωβ και μπλε. Αυτά τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά του είδους και δεν συναντώνται στους ενδημικούς αχινούς.


Οι ενδημικοί αχινοί, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν πιο κοντά και ανθεκτικά αγκάθια και λιγότερο έντονα χρώματα ή σημάδια στο σώμα τους.


Comments


bottom of page