top of page

Σε θερινή έξαρση ο κορωνοϊός που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Αυγούστου


Σε θερινή έξαρση βρίσκεται ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα και σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η έντονη εξάπλωση του ιού αναμένεται να συνεχιστεί για όλο το φετινό καλοκαίρι.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, "πρόκειται για διαφορετικά στελέχη της Covid-19 που έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις και γι αυτό έχουν πάρει την ονομασία Flirt. Πρόκειται για μεταλλαγμένα στελέχη της covid 19 που διαφεύγουν πιο εύκολα της ανοσίας από προηγούμενη νόσο ή εμβολιασμό και οδηγούν μια φετινή θερινή έξαρση που ήρθε φέτος έναν μήνα νωρίτερα αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν βαριά νόσο".


"Ακόμα είναι νωρίς για την ύφεση, συνήθως μια έξαρση κρατάει 1 με 2 μήνες άρα προς το τέλος του Αυγούστου θα αρχίσει η ύφεση. Λογικά θα δούμε το πλατό αν όχι αυτή την εβδομάδα, στα τέλη Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση", πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι "επικαιροποιούνται μια φορά τον χρόνο και γίνονται περίπου τον Οκτώβριο, αυτά που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο δεν έχουν λάβει υπόψη αυτές τις μεταλλάξεις αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμα και να μην πιάνει τις μεταλλάξεις στο 100%, τις πιάνει στο 80%.".


Όσον αφορά τις νοσηλείες σημείωσε ότι "υπάρχει αύξηση σε σχέση με έναν μήνα πριν. Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός των εισαγωγών και έχει αυξηθεί 4 φορές ο αριθμός στις απλές κλίνες αλλά είναι χαμηλά σε σχέση με την πανδημία, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΥ."

Comments


bottom of page