top of page

Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή


Ανησυχία επικρατεί σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη σύρραξη μεταξύ δύο βασικών «παικτών» της περιοχής. Στην παρούσα φάση, είτε το Ισραήλ αποφασίσει να ακούσει τις προτροπές των ΗΠΑ αλλά και τις έμμεσες προτροπές των αραβικών κρατών της περιοχής για περιορισμένο χτύπημα, είτε αποφασίσει μια πιο "δυναμική" απάντηση, η ένταση στην περιοχή έχει ήδη κλιμακωθεί και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.


Σε περίπτωση όξυνσης της πολεμικής αντιπαράθεσης επηρεάζεται το πετρέλαιο, το εμπόριο και οι μεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και επιμέρους το εμπορικό σκέλος το οποίο ήδη αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά εδώ και ημέρες, κινούμενη πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, όταν ο φετινός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για 82 δολάρια το βαρέλι. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο  κάμψης έως και μια ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο πήχης της ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί για φέτος στο 2,5%, στόχος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.


Στο τραπέζι μπαίνει και η παράμετρος της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κομβικό στοιχείο αποτελεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το προσεχές διάστημα, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 (από 1,1% το 2023) και απαιτείται προσοχή. Επίσης, το θέμα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτός και αν ενταθούν εκ νέου οι πληθωριστικές πιέσεις και αναβάλλουν τα σχέδια της για αργότερα.

留言


bottom of page