top of page

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών χωρίς επαφή με μολυσμένο ζώο στις ΗΠΑ


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την καταγραφή του 14ου κρούσματος γρίπης των πτηνών για φέτος στις ΗΠΑ, το οποίο είναι και το πρώτο στο οποίο ο ασθενής δεν είχε γνωστή επαφή με μολυσμένο ζώο ή πτηνό.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, ο ασθενής επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις πως έχει μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έχει καμιά γνωστή επαφή με ζώο-φορέα, περίπτωση χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ.

Όλα τα προηγούμενα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που είχαν εντοπιστεί στις ΗΠΑ είχαν σύνδεση με τον κτηνοτροφικό ή πτηνοτροφικό κόσμο. Όμως η εισαγωγή την 22η Αυγούστου εγείρει ερωτήματα για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διενεργηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις.


Το αποτέλεσμα έδειξε πως πράγματι επρόκειτο για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, όπως ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι τοπικές υγειονομικές αρχές της συγκεκριμένης κεντρικής αμερικανικής πολιτείας. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από τα CDC, «Δεν έχει εντοπιστεί καμιά περίπτωση μετάδοσης σε στενή επαφή του ασθενούς».


Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό «παραμένει χαμηλός», καθησύχασαν πάντως τα CDC, που ως αυτό το στάδιο δεν αλλάζουν τις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Comentários


bottom of page