top of page

Πρόταση από τον Δήμο Μαραθώνος για μόνιμη τέλεση του Μαραθώνιου στην Αυθεντική Διαδρομή


Στην τελευταία του συνεδρίαση, στις 15/02, το Δημοτικό Συμβούλίο του Δήμου Μαραθώνος συζήτησε για το ζήτημα της μόνιμη τέλεσης των Ολυμπιακών Μαραθωνίων Δρόμων στην Ελλάδα και στην Αυθεντική διαδρομή, ανεξάρτητα από το ποια χώρα φιλοξενεί τους αγώνες (“Olympic Marathon Run”). Η πρόταση αυτή είναι βάσιμη και φαίνεται ότι θα προχωρήσει παρόλο που δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί.


Ο Μαραθώνιος δεν είναι ένας ακόμη δρόμος αντοχής 42.195 μέτρων. Είναι ένας αγώνας συνυφασμένος με βαθιά νοήματα που συνδέει την ιστορία με τον αθλητισμό, αλλά και την φιλοσοφία ζωής. Η μεταφορά του “Νενικήκαμεν” από το πεδίο της μάχης στη Συνέλευση της Βουλής στην Αθήνα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή ο "ημεροδρόμος" Φειδιππίδης είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα. Η Μάχη του Μαραθώνα ήταν μια καθοριστική νίκη της Δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης απέναντι στον απολυταρχισμό που αντιπροσώπευε ο Δαρείος και ο “ανίκητος” στρατός του, καθιστώντας τον Μαραθώνιο κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός.


Ο Δήμαρχος Μαραθώνα σημείωσε, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ότι το ρεκόρ στην Αυθεντική διαδρομή (Έντουιν Κιπτού, Κένυα, 2023) είναι 2 ώρες, 10’ και 34’. Η διαφορά του από το παγκόσμιο ρεκόρ, που έκανε ο αδικοχαμένος, επίσης Κενυάτης Κέλβιν Κίπτουμ είναι 10 ολόκληρα λεπτά! Κι αυτό (και) επειδή το παγκόσμιο ρεκόρ (2.00’.35’’) έγινε πέρυσι στο Σικάγο, σε έναν από τους πιο “επίπεδους” Μαραθώνιους στον κόσμο, ενώ η διαδρομή Μαραθώνας-Καλλιμάρμαρο είναι πολύ πιο απαιτητική. Ο κ Τσίρκας ανέφερε ότι “Είναι κάτι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε”, ενώ επίσης δήλωσε ότι πρόκειται για το μοναδικό Ολυμπιακό Άθλημα που έχει ως σημείο αναφοράς ένα ιστορικό γεγονός και όχι, απλώς, μια αθλητική παράδοση αγωνίσματος.


Η πρόταση έχει ήδη αναφερθεί στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, αλλά και στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, στο περιθώριο του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, πέρυσι το Νοέμβριο. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα δήλωσε ότι η ανταπόκριση που βρήκε ήταν πολύ θετική και, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η όλη υπόθεση θα πάρει πλέον πιο επίσημο χαρακτήρα.

Comments


bottom of page