top of page

Πρόωρη γήρανση προκάλεσε η πανδημία Covid στους εγκεφάλους των εφήβων


Πρόωρη γήρανση στον εγκέφαλο των εφήβων και ιδιαίτερα των νεαρών κοριτσιών, μετά το πέρας της πανδημίας Covid-19, αναδεικνύεται σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.


Αρχικός στόχος των ερευνητών που ξεκίνησαν τη μελέτη το 2018, ήταν η παρακολούθηση των φυσιολογικών εγκεφαλικών αλλαγών σε εφήβους, ως μέρος μιας μακρόχρονης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 160 άτομα ηλικίας 9 έως 17 ετών. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, οι εξετάσεις παρακολούθησης καθυστέρησαν μέχρι το 2021, ωθώντας τους ερευνητές να εστιάσουν στο πώς η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ωρίμανση του εγκεφάλου εξετάζοντας πόσο αραίωσε ο εγκεφαλικός φλοιός, που είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει προκαλέσει ασυνήθιστες αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων, με συνέπεια την επιτάχυνση της ωρίμανσης του εγκεφάλου.

«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε στα δεδομένα μας ότι μετά την COVID-19 το πάχος του φλοιού ήταν πολύ χαμηλότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς από τα προ-COVID μοντέλα και διαπιστώσαμε ότι αυτό το χαμηλότερο πάχος ήταν πιο έντονο και σε πολύ περισσότερες περιοχές στον εγκέφαλο των γυναικών παρά στους άνδρες», δήλωσε στο Euronews Health η Νίβα Κόριγκαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μάθησης & Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.




Ετικέτες:

Commentaires


bottom of page