top of page

Πρεμιέρα σήμερα για την παράσταση "Τα σκουπίδια" από την Κεντρική Σκηνή του Δήμου Μαραθώνος


Η Κεντρική Σκηνή του Δήμου Μαραθώνος παρουσιάζει "Τα σκουπίδια" του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μαρκοπούλου, την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 9μ.μ. στο πέτρινο θέατρο στο Καλέντζι.

Λίγα λόγια για το έργο: Βρισκόμαστε στο έτος 2103. Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει αλλάξει, οι φυσικές ανάγκες τους έχουν περιοριστεί και τα σκουπίδια αποτελούν μουσειακό είδος. Σε μια ξενάγηση στο χώρο που φυλάσσονται τα τελευταία από αυτά, οι επισκέπτες γίνονται μάρτυρες μιας επετειακής βραδιάς, κατά την οποία ο χρόνος γυρίζει έναν αιώνα πίσω, ενώ τα Σκουπίδια ζωντανεύουν και αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Με πικρό χιούμορ, ο Γιάννης Ξανθούλης καυτηριάζει τον νεοέλληνα, τα θέλω του, τα ελαττώματα και τις ανησυχίες του, δημιουργώντας έναν καθρέφτη της ελληνικής πραγματικότητας, της δεκαετίας του 1980, εποχής που παρουσιάστηκε το έργο για πρώτη φορά.


Τα ερωτήματα είναι αν μπορούμε να σταθούμε μπροστά σε αυτόν τον καθρέφτη, αν πράγματι ζούμε σε μια πιο «καθαρή» κοινωνία, πόσο διαφορετικός είναι ο σημερινός Έλληνας, από εκείνον του περασμένου αιώνα, και αν ποτέ θα είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τη λούπα που μας κρατά δέσμιους του κακού εαυτού μας - παραγκωνίζοντας τα υπαρκτά καλά μας στοιχεία - μέσα στο πέρασμα των χρόνων.


Στη έργο ακούγονται αποσπάσματα από τα ποιήματα «Πόσο νωρίς φεύγει το φως», «Πώς με κοιτάζει έτσι», «Θα ΄ρθει καιρός», της Κατερίνας Γώγου και από το μονόλογο του Φεγγαριού στο θεατρικό έργο «Ματωμένος Γάμος» του Φ.Γ. Λόρκα

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Θανάσης Βήχος

Σκηνικό & κοστούμια: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Κατασκευή σκηνικών & εικαστικό αφίσας: Δημήτρης Τσαόπουλος


Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι:

Ξεναγός: Βούλα Βασιλοπούλου

Γυναίκα & Καίτη: Μαρία Κοντοθόδωρα

Άντρας: Γιάννης Παππάς

Πόντικας: Σταμάτης Σταμούλης

Γάτος & Νίκος: Ίαν Τσαόπουλος

Όνειρο Α΄: Κατερίνα Τσαρλακουτάκη

Όνειρο Β΄: Κάλλια Σταμούλη

Θυρωρός & Μανίτσας: Δημήτρης Τσαόπουλος

Μάνα: Σωτηρία Τσέλιου

Σοφοκλίτσα: Χριστίνα Βουλέλλη

Οδυσσέας: Λάμπρος Πανόπουλος

Κρυσταλία & Θεία: Άντα Ιωάννου

Θεόδωρος : Νίκος Μισεγιάννης

Βασιλική: Νόνα Κοντοθόδωρα

Ζουμπουλιά: Μαρία Τσάχρα

Μητέρα: Μαρία Καραβά

Κυριάκος: Βασίλης Γεραμάνης

Ευτέρπη: Κωνσταντίνα Γεραμάνη

Γιαγιά: Σέβη Χριστοδούλου

Χορός Σουπιδιών: ο θίασος

Comentários


bottom of page