top of page

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς από το "Ελ. Βενιζέλος" σε χώρες της Ε.Ε.


Σε εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας ανθρώπων, τη Δευτέρα (8/7), συλλαμβάνοντας πέντε αλλοδαπούς, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 31, 36, 38, 39 και 60 ετών.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν προβεί στη δημιουργία μιας νομιμοφανούς εταιρείας που ασχολούνταν με την πώληση τροφίμων, ενώ στην πραγματικότητα διατηρούσαν ένα εργαστήριο όπου έφτιαχναν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και με αυτά διακινούσαν αλλοδαπούς που ήθελαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελ.Βενιζέλος", σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι πέντε αλλοδαποί που υποστήριζαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά την επιχείρηση, εντοπίστηκε και συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, από αρχές Γερμανίας, ως διακινητής παράνομων μεταναστών.


Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 39χρονος επικεφαλής της οργάνωσης προέβη στη σύσταση νομιμοφανούς εταιρείας που ασχολούνταν με την πώληση τροφίμων και στη συνέχεια ενοικίασε χώρο, όπου προσχηματικά θα λειτουργούσε ως έδρα της επιχείρησης. Μετέτρεψε, όμως, τον χώρο αυτό σε εργαστήριο κατάρτισης - νόθευσης εγγράφων, εξοπλίζοντας αυτό με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αφού προηγουμένως είχε προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών, τα οποία κατά κύριο λόγο απασχολούν ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Η σπείρα αναζητούσε αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα, αεροπορικώς, με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Την αρμοδιότητα αυτή είχε αναθέσει ο αρχηγός στο 60χρονο μέλος, ο οποίος είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό προφίλ, διατηρώντας ένα ευρύ κύκλο επαφών και διασυνδέσεων στα στέκια που σύχναζαν αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούσαν να εξέλθουν από τη χώρα.


Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, όπου 36χρονο μέλος της οργάνωσης είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή “hawaladar”, του ανθρώπου δηλαδή που εγγυόταν για τα χρήματα που έδιναν οι υποψήφιοι “πελάτες”. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονταν κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ, βάσει του προορισμού και των ενδιάμεσων σταθμών.

Όταν πλησίαζε η ημέρα της αναχώρησης από την Ελλάδα, οι υπό διακίνηση μετανάστες μεταφέρονταν προσωρινά σε "safe houses" αν και είχαν δικά τους σπίτια στην Αθήνα, πριν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο από τα μέλη της οργάνωσης. Στο αεροδρόμιο λάμβαναν τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους. Σε αυτό το σημείο της επιχείρησης ήταν καίρια η συμμετοχή των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών που σε πολλές περιπτώσεις εντόπιζαν τα πλαστά έγγραφα και έτσι χαλούσαν τα σχέδια της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τις έρευνες στους χώρους όπου κινούνταν τα μέλη της συμμορίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

  • Πλήθος διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας, αδειών διαμονής και αδειών ικανότητας τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών,

  • Εξοπλισμός πρόσφορος για την κατάρτιση και νόθευση των εγγράφων,

  • Τα χρηματικά ποσά των 5.595 ευρώ, 1.773 δολαρίων, 80 λιρών Αγγλίας και 300 LEU Μολδαβίας,

  • Πλήθος τραπεζικών καρτών,

  • Πλήθος αποκομμάτων και εγγράφων χρηματικών συναλλαγών, καθώς και σημειωματάρια με σχετικά δεδομένα και

  • Το "επιχειρησιακό" αυτοκίνητο της οργάνωσης.

Comments


bottom of page