top of page

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είναι θετική στον νέο δικαστικό χάρτη με ορισμένες διαφωνίες


Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη (11/4), σχετικά με τον νέο δικαστικό χάρτη, ανακοίνωσε πως βρίσκει «θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών».


Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασε την αναγκαιότητα διατήρησης όλων των Πρωτοδικείων της χώρας «ως έχουν σήμερα» και εκφράζει «την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων». Αντίθετη βρίσκεται ως προς την «επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων».


Θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις του κλάδου, ενώ θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό να αναδειχθούν «τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν».


Ο νέος δικαστικός χάρτης αναμένεται να υλοποιηθεί με το νέο δικαστικό έτος, με στόχο, όπως επισημάνθηκε την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες). Περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες του Ποινικού, Αστικού και Διοικητικού Δικαίου, ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, ενίσχυση και ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων.


Comentários


bottom of page