top of page

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας


Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • 30.000 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς γενική ιατρική και παθολογία 1/1/25.

  • Ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας.

  • Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων. Θα καλυφθούν δωρεάν 500.000 παιδιά.

  • Από του χρόνου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν

  • Τις επόμενες ημέρες, η β’ φάση που αφορά τις γυναίκες 30-60 για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

  • Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει συνέντευξη για τον εμβολιασμό covid και γρίπης.

  • Αποζημιώνεται το εμβόλιο για τον RSV.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ψευδές και προϊόν προπαγάνδας» ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ΕΣΥ, δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα στις 80.000 επαφές με τους πολίτες, να μην έχει κάποια αστοχία. Στόχος είναι να τις κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες.


Δεν μπορεί να επιτρέπουμε να καλλιεργείται η προπαγάνδα, ότι έχουμε αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα τους. Ελλείψεις ασφαλώς υπάρχουν, αλλά είναι υποκριτική η ένταση που παρουσιάζονται. Ή κυβέρνηση μας, ο πρωθυπουργός, έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», είπε προσθέτοντας ότι «το ΕΣΥ έχει προβλήματα γιατί είναι εκτεταμένο δίκτυο. Δεν μπορεί 1 μια αστοχία να καλύπτει τις 79.000 επιτυχίες».

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων επαναλήφθηκαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε, όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο, όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.


Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, «Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από 4 μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.


Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.



Comments


bottom of page