top of page

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid-19


Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ διεξήγαγαν έρευνα για να μελετήσουν τις παρενέργειες των εμβολίων Covid-19, αναλύοντας τα ιατρικά αρχεία. Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν περίπου 677 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid-19, ενώ περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει άτομα που υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής, μόνο δώδεκα άτομα έχουν αποζημιωθεί, σχεδόν όλοι τους για ένα καρδιακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τα εμβόλια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου επτά από κάθε εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech προκάλεσαν μια κρίση έρπητα ζωστήρα αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορεί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα σε έναν από κάθε 10.000 έφηβους άνδρες. Σημειώνεται επίσης ότι οι θάνατοι από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

Μελετώντας το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων και άλλες βάσεις δεδομένων, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές εντόπισαν προβλήματα πήξης του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έναν πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, κάτι που διερευνάται ακόμη. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη μυοκαρδίτιδα ως πρόβλημα μεταξύ των νεαρών ανδρών, κάτι που έκαναν ισραηλινοί επιστήμονες.


Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχτούν οι παρενέργειες των εμβολίων. Τον περασμένο Απρίλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τις περισσότερες παρενέργειες, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν μια σύνδεση με τα εμβόλια κατά του Covid-19. Μετά τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, ορισμένοι εξ αυτών πέθαναν, υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αποβολές ή εμφάνισαν αυτοάνοσα νοσήματα. Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς τις ασθένειες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο από εκείνες που θα εμφανίζονταν ούτως ή άλλως; Όσο πιο σπάνια είναι η πάθηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Коментарі


bottom of page