top of page

Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα


Το πακέτο των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για Ιούλιο και Αύγουστο.

  • Επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Το πώς και το πόσο θα ανακοινωθεί όταν υπάρχει πλήρης εικόνα, στα τέλη Ιουλίου.

  • Έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για έναν μηχανισμό ανάκτησης των κερδών σε συνέχεια των προβλέψεων της πρόσφατης Οδηγίας της ΕΕ 1711/2024 όπου και περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο μέτρο ως μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων.


Συγκεκριμένα, το τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο και θα αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο. Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ του ταμείου ενεργειακή μετάβασης, θα υπολογίζεται από τον ΔΕΔΦΑ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άμεσα θα περάσει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Παράλληλα προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο τα κοινωνικά τιμολόγια θα έχουν μια επιπρόσθετη επιδότηση. Σημειώνεται πως ορίζεται όριο στις 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης.


Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στόχος είναι να μην περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

Τέλος, το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.


Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των «χρωματιστών» τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.

Comments


bottom of page