top of page

Συγκλονίζουν οι μαρτυρικές καταθέσεις στο Εφετείο για την τραγωδία στο Μάτι


Στο Εφετείο συνεχίζεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την απόδοση των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου χάθηκαν 104 άνθρωποι και σημαδεύτηκαν ψυχικά και σωματικά οι επιζήσαντες.


Με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που έκανε αποδεκτή την κύρια και τη συμπληρωματική έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Παππάς κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η δίκη πραγματοποιείται εκ νέου, με τους 21 κατηγορούμενους να δικάζονται από την αρχή, και τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία, να προχωρούν στις μαρτυρικές καταθέσεις τους.

Η ακροαματική διαδικασία άνοιξε την Πέμπτη 25/07/2024 με την κατάθεση του Jarosław Korzeniowski, του Πολωνού ο οποίος είχε φτάσει στη χώρα μας για διακοπές τον Ιούλιο του 2018 μαζί με τη γυναίκα του και τον 9χρονο γιο τους, που χάθηκαν κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.


«Δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος να βοηθήσει! Ούτε από την Πυροσβεστική, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τον Δήμο και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί για να πετάει μόνο ένα αεροπλάνο θα είναι κάποια φωτιά στο βουνό! Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο ήταν σαν πόλεμος. Ένα τοίχος φωτιάς γύρω μας!»


Με δάκρυα στα μάτια ο μάρτυρας περίγραψε και την τελευταία φορά που είδε τους δικούς του μέσα σε μία βάρκα η οποία στη συνέχεια ανατράπηκε. «Έχασα τους δικούς μου και τους είδα αργότερα να μπαίνουν σε μια βάρκα. Η γυναίκα μου φώναζε να μπω στη βάρκα αλλά φοβήθηκα μήπως από το βάρος ανατραπεί. Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς. Εγώ έμεινα στην παραλία με άλλους ανθρώπους, ακούγονταν κραυγές, καίγονταν φοίνικες, ακούγαμε εκρήξεις, ανθρώπους που καίγονταν» είπε δακρυσμένος.


«Ήμουν ευτυχισμένος που μπήκαν στη βάρκα…Ήμουν σίγουρος πως θα τους δω στην Ραφήνα. Πως θα είναι ασφαλείς. Έμειναν πολλές ώρες στην θάλασσα. Έμαθα πως η βάρκα ανατράπηκε. Πως κολυμπούσαν ώρες να σωθούν. Την επόμενη είδα τις σορούς τους στο Λιμάνι της Ραφήνας. Σε περίπτωση που οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούσαν όπως έπρεπε δεν θα υπήρχαν τόσα θύματα. Η γυναίκα μου και το παιδί μου θα ζούσαν. Περιμένω το δικαστήριό σας να κρίνει πως αυτό ήταν ένα κακούργημα και όχι μια αμέλεια» είπε κλαίγοντας.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μάρτυρας Βασιλική Κούκλα η οποία ενώ η φωτιά κατέβαινε προσπαθούσε να προσεγγίσει το σπίτι που έμεναν οι δύο ηλικιωμένοι γονείς της, οι οποίοι έμειναν αβοήθητοι μέσα στην πύρινη λαίλαπα, παρά το γεγονός ότι και η ίδια επιχείρησε να επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική.


«Οι γονείς μου περίμεναν την βοήθεια από την Πυροσβεστική που δεν πήγε ποτέ. Τους ψάχναμε στην Ραφήνα. Γύρω στις εννιά το βράδυ έφταναν τα καΐκια. Οι άνθρωποι που έβγαιναν ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν τους βρήκαμε. Στις 11 το βράδυ ήρθε το πλοίο του Λιμενικού, ούτε εκεί ήταν. Στις πέντε τα ξημερώματα μας τηλεφώνησαν από την Αστυνομία και είπαν πως στο σπίτι δεν βρήκαν τίποτα. Στις εννέα το πρωί ο ξάδελφος μου, μου είπε πως μας ψάχνει η Πυροσβεστική γιατί βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα και πως πρέπει να πάω να υπογράψω. Όταν πήγα οι αστυνομικοί μου σύστησαν να μην μπω μέσα. Όλη μέρα είμαστε εκεί με τους γονείς απανθρακωμένους να περιμένουμε την Πυροσβεστική».


«Λίγες μέρες μετά την κηδεία, τηλεφώνησαν από την Πυροσβεστική και είπαν πως έγινε κάποιο λάθος και μας έδωσαν την σορό άλλου ανθρώπου για τον πατέρα μου. Θέλανε να γίνει εκταφή μετά συνεννόησης, χωρίς επίσημη ενημέρωση και χωρίς να γίνει επίσημη ταφή. Εννοείται αρνηθήκαμε. Έγινε εκταφή με εισαγγελική εντολή.Και το πριν και το κατά την διάρκεια και το μετά ήταν χωρίς κανέναν σεβασμό στον συνάνθρωπο. Από τότε έχει σταματήσει η ζωή μας, έχει πάρει άλλη τροπή.»

Την Παρασκευή (26/7), κατέθεσε η επιζήσασα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, Δήμητρα Κατσορίδα, που βρισκόταν στο σπίτι της, περιέγραψε στους δικαστές τις δικές της αγωνιώδεις προσπάθειες, καθώς βρέθηκε για ώρες στην θάλασσα και διασώθηκε, μαζί με άλλους, από μεγάλο αλιευτικό, γύρω στις 11 το βράδυ.


Στη συνέχεια κατέθεσαν η σύζυγος και τα παιδιά κατοίκου της περιοχής που βρήκε φρικτό θάνατο. «Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο... Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα», είπε η χήρα του Παύλου Τσαρμπού.


Στην κατάθεσή της η Παναγιώτα Μαλαίνου, που με την ανιψιά της προσπάθησαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο Μάτι, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησαν μέχρι να χωριστούν στην θάλασσα. Η μάρτυρας περιέγραψε το γολγοθά που πέρασε μέχρι να μάθει ότι η ανήψια της σώθηκε αλλά η μητέρα της ήταν νεκρή τονίζοντας την τραγική απουσία αστυνομίας, πυροσβεστικής και λιμενικού.


Επίσης, ο Μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Ποταμιάνος, που είχε χτίσει σπίτι στην περιοχή, κατέθεσε πως «Το 2018 ήταν η πιο ήσυχη πυρκαγιά που έχει περάσει. Ούτε καμπάνες, ούτε ντουντούκες. Σαν να μην υπήρχε κράτος πριν. Σα να ζούσαμε ξεκομμένοι στα βουνά».

Comments


bottom of page