top of page

Ξεκίνησε η κλινική μελέτη σε 130 ασθενείς από 7 χώρες για το εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα


Συνολικά 130 ασθενείς από εφτά χώρες συμμετέχουν στην κλινική μελέτη του εμβολίου mRNA που είναι γνωστό ως BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, με στόχο την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.


Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα στις εξής χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 130 ασθενείς -από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο- θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία. Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.


Όπως ανέφερε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, το υπό μελέτη εμβόλιο έχει θεραπευτική δράση. "Θέλουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μοντέρνων ανοσοθεραπειών στις οποίες υπόκεινται τώρα οι ασθενείς αυτοί" τόνισε, μιλώντας για το εμβόλιο της BioNTec.

Ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι, "Είναι ακριβώς έτσι και είναι σημαντικό να μείνουμε στις σωστές λέξεις και να μην βάλουμε ούτε τον πήχη χαμηλότερα από εκεί που πρέπει να δικαιολογηθεί η όποια αισιοδοξία, αλλά να μην το βάλουμε και πολύ ψηλά για να μπορούμε να μείνουμε στα δεδομένα που υπάρχουν για να μην υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός για το πού βρισκόμαστε και το τι έρχεται μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή η είδηση είναι ότι ξεκίνησε μία νέα κλινική μελέτη.

Σε αυτή την κλινική μελέτη θα συμμετέχουν 7 χώρες. Είναι κάτι καινούργιο. Ξεκινάμε να βλέπουμε ουσιαστικά για πρώτη φορά τα mRNA εμβόλια σαν θεραπευτικά και όχι προστατευτικά και αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα mRNA εμβόλια που είδαμε στην πανδημία.


Είναι μία καινούργια κλινική δοκιμή. Θα συμμετέχουν 130 ασθενείς από 7 χώρες. Δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σε αυτές τις 7 χώρες στην πρώτη φάση της δοκιμής. Η δοκιμή αυτή θα κρατήσει περίπου μισό χρόνο με ένα χρόνο και μετά θα πάμε σε φάση 2, φάση 3. Αναλόγως με τα αποτελέσματα», σημείωσε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας.



Comments


bottom of page