top of page

Σε κινητοποιήσεις οι γιατροί ιδιωτικών εργαστηρίων για το "clawback" με τη στήριξη 51 Ιατρικών Συλλόγων


Τη στήριξή τους στους εργαστηριακούς γιατρούς της περιφέρειας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από 8 Μαΐου παρέχουν 51 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.

"Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του εργαστηριακού ιατρού στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει", τονίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Τα ιδιωτικά εργαστήρια προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ζητούν την κατάργηση του "καταστροφικού και επαίσχυντου" clawback, το οποίο, όπως αναφέρουν, οδηγεί τα εργαστήρια της γειτονιάς στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Κάθε εργαστήριο έχει προσωπική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να μπορεί να αρνηθεί να κάνει εξετάσεις σε ασφαλισμένο. Ο Οργανισμός από την πλευρά του έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν το εργαστήριο υπερβεί το όριο δαπάνης, υποχρεώνονται σε αναγκαστικές κλιμακωτές εκπτώσεις, το λεγόμενο rebate.

Όταν όμως τελειώνει ένας μήνας το πλέον πιθανό είναι ότι τα εργαστήρια έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό, οπότε γίνεται οριζόντια μείωση του ποσού που έχουν να λάβουν. Αυτό είναι το clawback και συνήθως είναι της τάξης του 40-49%. Έτσι, για παράδειγμα, όταν ένα εργαστήριο καταθέτει τιμολόγιο των 10.000 ευρώ, παίρνει 6.000.


Παράλληλα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα ιδιωτικά εργαστήρια, στο τέλος κάθε έτους ο ΕΟΠΥΥ βρίσκει ότι υπάρχουν οφειλές. Το ποσό της οφειλής εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών. Έτσι, για ένα όχι πολύ μεγάλο εργαστήριο, αυτό το ποσό μπορεί να είναι τα 20000 ευρώ. Η οφειλή μπαίνει σε ρύθμιση 120 δόσεων και αφαιρείται από το μηνιαίο τιμολόγιο. Ο ΕΟΠΥΥ όμως δεν εφαρμόζει ιατρικά πρωτόκολλα, όπως εφαρμόζονται σχεδόν παντού στον κόσμο, οπότε καθένας παραγγέλνει ότι θέλει και όσο θέλει, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων.

Comments


bottom of page