top of page

Αυξητική η τάση κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη - Έκκληση για δράση απευθύνει ο ΠΟΥ


Επείγουσα έκκληση για δράση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης που έχει παρουσιαστεί στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο ΠΟΥ, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη βρίσκεται ανάμεσα στις υψηλότερες στον κόσμο και οδηγεί σε σχεδόν 800.000 θανάτους ετησίως, καθιστώντας την μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.


Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με μέση ετήσια κατανάλωση αλκοόλ 9,2 λίτρων. Οι άνδρες πίνουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες και δύο στους τρεις ενήλικες καταναλώνουν αλκοόλ ενώ ένας στους 10 ενήλικες θεωρείται αλκοολικός.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του ΠΟΥ, 2.200 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% όλων των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την ενδοοικογενειακή βία, τα ατυχήματα και τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Παρά τη γνώση πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και κίρρωση του ήπατος, η κατανάλωση αλκοόλ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει μειωθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία.


Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία έχουν επιτύχει τους στόχους του ΠΟΥ για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αυξάνοντας τους φόρους στο αλκοόλ και μειώνοντας την προσβασιμότητά του.

Komentar


bottom of page