top of page

Τι ισχύει για τον καφέ στο αυτοκίνητο και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον ΚΟΚ


Διευκρινίσεις δόθηκαν από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν έχει αλλάξει κάτι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αν μπορεί ένας οδηγός να δεχθεί πρόστιμο επειδή πίνει καφέ στο αυτοκίνητό του.


Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει ελεύθερα τα χέρια του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην οδήγηση και για τον λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται να κρατάει οποιοδήποτε ρόφημα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.


Τονίζεται μάλιστα πως το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Συγκεκριμένα, η κα Δημογλίδου είπε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ούτε στον ΚΟΚ, ούτε και στις οδηγίες της Αστυνομίας ως προς τους ελέγχους στους οδηγούς. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για τον καφέ, ωστόσο όπως είπε «ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του απασχολημένα όταν οδηγεί».


Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει τα χέρια του απασχολημένα σε διάρκεια και όχι στιγμιαία. Σε σχετική ερώτηση μάλλον απάντησε ότι «δεν έχει δεχθεί κανένας πολίτης πρόστιμο επειδή τον είδαν να πίνει καφέ στο φανάρι». 


«Δεν επιτρέπεται όταν κάποιος οδηγεί, να απασχολεί τα χέρια του σε άλλα πράγματα», τόνισε και ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του Αρθρου 13 του K.O.K.: «… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».


«Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.».


Το ίδιο ισχύει για πολλές ακόμα περιπτώσεις όπως η οδήγηση με σαγιονάρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση φαγητού ή η οδήγηση με το ένα χέρι.






留言


bottom of page