top of page

Ιταλοί αρχαιολόγοι εντόπισαν τον τάφο του Πλάτωνα μέσω έρευνας σε παπύρους με βιονικό μάτι


Ιταλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει το ακριβές σημείο ταφής του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Πλάτωνα, έπειτα από έρευνα που βασίστηκε σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου από την τοποθεσία Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη. Η μελέτη με υπεύθυνο τον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, δείχνει ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη αυτών των πληροφοριών παρά το ότι οι πάπυροι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.


Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από τη νέα αυτή ανάγνωση του παπύρου που περιέχει την ιστορία της Ακαδημίας, προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη. Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

コメント


bottom of page