top of page

Τι έδειξε η έρευνα του ΠΑΚΟΕ για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου


Έρευνα πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στην ποιότητα του αέρα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βορειοανατολική Αττική τον Αύγουστο 2024. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα (2/9) αναδεικνύοντας την ιδιαίτερα μολυσμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της πυρκαγιάς.


Ειδικότερα, το ΠΑΚΟΕ στις 18 Αυγούστου 2024 πραγματοποίησε έρευνα στις περιοχές από το Γραμματικό μέχρι το Ψυχικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, "η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 15:02 το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου 2024, σχεδόν 23 ώρες μετά έφθασε στις αστικές περιοχές της Πεντέλης, Χαλανδρίου και Βριλησσίων.


Σε όλη αυτή την πύρινη διαδρομή, περίπου 30 χιλιομέτρων, προκάλεσε καταστροφές, οικιών, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων σε Βαρνάβα, Καλέντζι, Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ροδόπολη, Ραπεντόσα, Διόνυσο, Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Νταού Πεντέλης, Νέα και Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Χαλάνδρι και άλλες περιοχές.

Η ιδιότητα αυτού του ταξιδιού για τις επιτόπιες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Βορειοανατολική Αττική ήταν η ακολουθία των καθημερινών διαδρομών πολλών ανθρώπων της Αττικής για να πάνε στην δουλειά τους, στο σπίτι τους, είτε ακόμη και για διασκέδαση. Μετά από την πρόσφατη πυρκαγιά οι δρόμοι αυτοί πλέον περνούν μέσα από τεράστιες καμένες δασικές περιοχές.


Μέσα σε λίγες µόνο ημέρες καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασικών εκτάσεων, χάνονται ζωές και περιουσίες. Είναι γεγονός ότι όταν ξεσπάει µία φωτιά επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα όλες οι περιβαλλοντικές ισορροπίες. Το δάσος έχει την ιδιότητα να απορροφά ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), επίσης τα αναρίθμητα φύλλα συγκρατούν αιωρούμενα σωματίδια, πράγμα που σημαίνει ότι με την απουσία τους θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή βάση δεδομένων, μελέτες για τις επιδημιολογικές επιδράσεις στην υγεία, σε συνάρτηση με το μέγεθος των σωματιδίων, συμφωνούν ότι τα θωρακικά σωματίδια (PM10), και κυριότερα τα λεπτά σωματίδια (PM2.5), είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόωρη θνησιμότητα, τις επισκέψεις σε νοσοκομεία, αλλά και με τις μειωμένες λειτουργίες του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος (WHO, 2004, 2005).


Προβλέπεται επίσης, και αύξηση της θερμοκρασίας, µε αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει πιο αποπνικτική, αύξηση πιθανότητας λειψυδρίας, διάβρωση του εδάφους και αύξηση των πλημμυρικών φαινόμενων είναι επίσης αναπόφευκτες συνέπειες μίας πυρκαγιάς. Όμως, εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στις επιπτώσεις της υγείας, είναι η περίοδος έκθεσης. Υψηλές ωριαίες και ημερήσιες μέσες συγκεντρώσεις, είναι επικίνδυνες όχι μόνο για άτομα με χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, αλλά και σε άτομα με ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Επίσης, σε ανθρώπους που ζουν σε περιβάλλον με αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, δείχνει όχι μόνο έξαρση της κάθε νόσου, αλλά και καινούργια συμπτώματα χρόνιων πνευμονικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, εστιάσαμε την ερευνά μας στη εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συνολική εικόνα αέριας ρύπανσης των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά. Οι μετρήσεις και η καταγραφή τους πραγματοποιήθηκαν στα σημεία πολύ κοντά στην εστία της φωτιάς, στα απομακρυσμένα σημεία από την φωτιά, αλλά και στα κεντρικά σημεία των πόλεων που απειλήθηκαν από την φωτιά και παρουσιάζονται στο πίνακα που ακολουθεί."


Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ:




Comments


bottom of page