top of page

Επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητάει παρέμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, φέρνοντας στο φως τα τρωτά σημεία των αγορών ενέργειας της ΕΕ. Καλεί έτσι τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση», που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση».

Μεταξύ άλλων εξηγεί πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh και καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αξιοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρου της Επιτροπής για μία πανευρωπαϊκή λύση, που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητάει επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκαλεί «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς».


Comments


bottom of page