top of page

Καταγράφηκε ενυδρίδα για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα


Από τους ερευνητές των "Φίλων των Εθνικών Πάρκων", τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο, την Ειρηλένα Λιναρδάκη και την Μαριετίνα Λυκογεώργου, οι οποίοι εργάζονται σε πρόγραμμα για την προστασία της βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, τον Απρίλιο του 2024 καταγράφηκε για πρώτη φορά η βίδρα ή αλλιώς ενυδρίδα (Lutra lutra).

Πρόκειται για ημιυδρόβιο θηλαστικό που ζει σε υγρότοπους και ακτές και τρέφεται με ψάρια και καβούρια. Στην Αττική το είδος δεν είχε καταγραφεί έως τώρα με βεβαιότητα, με εξαίρεση μια αναφορά για τη λίμνη του Μαραθώνα. Ο κοντινότερος γνωστός πληθυσμός του είδους βρίσκεται στην νότια Εύβοια. Εξετάζεται επομένως τώρα το ενδεχόμενο να υπάρχει στην περιοχή του Σχινιά ένας πολύ μικρός πληθυσμός που είχε διαφύγει έως τώρα της προσοχής των επιστημόνων.


Το μέγεθος του πληθυσμού της βίδρας είναι άγνωστο και για αυτό κατατάσσεται ως είδος «Κινδυνεύον» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Με τα νέα αυτά δεδομένα, η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις καταγραφές των καμερών που έχει εγκαταστήσει, καθώς και τα βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα, ίχνη, τρίχες) που συλλέγονται στο πεδίο, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότερες από μια βίδρες – μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής ή ακόμη και ένα μικρός αναπαραγωγικός πληθυσμός, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά  Μαραθώνα.

Comments


bottom of page