top of page

Ενημέρωση για την ποιότητα των υδάτων στις παραλίες της Αρτέμιδας από τον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος


Ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος εξέδωσε ανακοίνωση η οποία έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη δημοσίευση μελέτης του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες για κολύμβηση σχεδόν οι μισές από τις παραλίες της Αρτέμιδας.


Όπως εξηγείται αναλυτικά στην ανακοίνωση του Δήμου, τα αποτελέσματα της μελέτης του ΠΑΚΟΕ είναι αναξιόπιστα, καθώς δεν ακολουθούν ορισμένους κανόνες που απαιτούνται για να θεωρηθεί ορθό το συμπέρασμα, ενώ ο χαρακτηρισμός "ακατάλληλα" είναι ψευδής και παραπλανητικός για το κοινό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος αναφέρει τα παρακάτω:

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (στο εξής ΠΑΚΟΕ) με τίτλο «Το 50% των νερών κολύμβησης στην Βραυρώνα-Αρτέμιδα είναι ακατάλληλα» ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος ενημερώνει του πολίτες για τα ακόλουθα:


Ποιότητα Υδάτων Κολύμβησης - Νομικό Πλαίσιο

Η διαδικασία ταξινόμησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στη χώρα μας ορίζεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356Β’/26-2-2009) σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.


Για το χαρακτηρισμό της ποιότητας των υδάτων απαιτείται η λήψη και ο έλεγχος χρονοσειράς δειγμάτων σε μόνιμη θέση, τα οποία λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.

Ο πρώτος έλεγχος γίνεται κατά την έναρξη αυτής (Μάιος) και ο τελευταίος κατά τη λήξη (Οκτώβριος).

Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων γίνεται αποκλειστικά με βάση τον επόμενο πίνακα:

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΛΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ: ΕΠΑΡΚΗΣ

Κολοβακτηρίδια (Escherichia coli) /100ml

250(*)

500(*)

500(**)

Εντερόκοκκοι (Intestinal enterococci)/100ml

100(*)

200(*)

185(**)

Το 95% των δειγμάτων, *Το 90% των δειγμάτων

Αρμόδιος φορέας για τη διαδικασία είναι η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμος στο κοινό στη δικτυακή θέση https://apdattikis.gov.gr/aktes-kolymvisis-attikis.

Ποιότητα Υδάτων στην Αρτέμιδα

Στην ακτή της Αρτέμιδας έχουν ορισθεί τα εξής τέσσερα σημεία ελέγχου όπου διενεργούνται συστηματικά έλεγχοι ποιότητας κολυμβητικών υδάτων:

1. Λούτσα Βόρεια 2 με κωδικό σημείου δειγματοληψίας GRBW069226122101. Από το 2007 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί 123 αναλύσεις και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κάθε κολυμβητική περίοδο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική εκτός από το 2010 που χαρακτηρίζεται ως καλή. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ακτής βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Λούτσα Βόρεια 1 με κωδικό σημείου δειγματοληψίας GRBW069226120101. Από το 2007 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί 123 αναλύσεις και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κάθε κολυμβητική περίοδο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική εκτός από το 2010 που χαρακτηρίζεται ως καλή. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ακτής βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Λούτσα Νότια με κωδικό σημείου δειγματοληψίας GRBW069226121101. Από το 2007 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί 123 αναλύσεις και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κάθε κολυμβητική περίοδο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική εκτός από το 2010 που χαρακτηρίζεται ως καλή. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ακτής βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

4. Βραυρώνα με κωδικό σημείου δειγματοληψίας GRBW069226135101. Από το 2017 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί 45 αναλύσεις και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κάθε κολυμβητική περίοδο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης ακτής βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχολιασμός Ανακοίνωσης ΠΑΚΟΕ

Η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ χαρακτηρίζεται ως παραπλανητική και προβληματική όσο αφορά την αξιοπιστία της για τους ακόλουθους λόγους:

  • Δεν αναφέρονται στοιχεία για το εργαστήριο που διενέργησε τους ελέγχους (πιστοποιήσεις εργαστηρίου και πιστοποιήσεις εκτέλεσης μεθόδων ανάλυσης αναφοράς για παράκτια ύδατα).

  • Καταλήγει σε συμπέρασμα παραπλανητικό για το κοινό αφού για το χαρακτηρισμό της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης απαιτείται χρονοσειρά μετρήσεων και σύγκριση τριετίας και όχι μία και μοναδική μέτρηση.

  • Καταλήγει σε συμπέρασμα ψευδές (ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ) χρησιμοποιώντας αποσπασματικά ως κατώφλι το όριο μεταξύ της εξαιρετικής ποιότητας υδάτων και της καλής ποιότητας υδάτων χωρίς να παραθέτει την ορθή μεθοδολογία ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν πλήρως και αντικειμενικά.


Σε κανένα σημείο της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356Β’/26-2-2009) όσο και της θεμελιώδους Οδηγίας 2006/7/ΕΚ δεν αναφέρεται η λέξη «ακατάλληλη». Αντίθετα ρητώς αναφέρεται στο άρθρο): «Η αξιολόγηση τις ποιότητας των υδάτων κολύμβησης πραγματοποιείται:

α) σε σχέση με κάθε τοποθεσία υδάτων κολύμβησης

β) μετά το τέλος κάθε κολυμβητικής περιόδου

γ) με βάση το σύνολο ποιοτικών δεδομένων για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης το οποίο συγκροτείται σε σχέση με την εν λόγω κολυμβητική περίοδο και τις προηγούμενες τρεις κολυμβητικές περιόδους, και

δ) σύμφωνα με τη διαδικασία του παραρτήματος ΙΙ.»


Καταλήγοντας: Η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ παραπλανεί το κοινό, δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαστρεβλώνει το πνεύμα και το γράμμα του ισχύοντος νομικού πλαισίου το οποίο λανθασμένα επικαλείται. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται παραπλάνηση του κοινού από το ΠΑΚΟΕ. Το 2014 (4/6/20214) σε παρόμοια ανακοίνωση το ΠΑΚΟΕ είχε χαρακτηρίσει μα πανομοιότυπο τρόπο ακατάλληλες τέσσερις ακτές του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ όταν ο Δήμος είχε θέσει το ζήτημα σε αυτό δεν υπήρξε καμία απάντηση… (παρατίθεται το 22305/23-6-2014 τότε έγγραφο του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος προς το ΠΑΚΟΕ). https://1drv.ms/b/s!AkDaKYO-adobqC01raF0EK5ma3iN


Τέλος, ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος καλεί το κοινό να αγνοεί παρόμοιες ανακοινώσεις στο μέλλον και να ενημερώνεται υπεύθυνα από τα αρμόδια θεσμικά όργανα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για το σκοπό αυτό.


Comments


bottom of page