top of page

Εντοπίστηκαν δύο νέες παραλλαγές του κορονοϊού και αυξήθηκε η θετικότητα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ


Δύο νέες παραλλαγές εντοπίστηκαν σε στελέχη του κορονοϊού στη χώρα μας ενώ αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές των κρουσμάτων για το διάστημα 10 - 16 Ιουνίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.


Συγκεκριμένα, από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκε ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 324 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 166 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 225. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος του ΕΟΔΥ, "η επιδημιολογική εικόνα είναι ενδεικτική ότι έχουμε μια αύξηση αυτή την περίοδο σε ό, τι αφορά κυρίως τις νέες νοσηλείες, δεν υπάρχει αύξηση, τουλάχιστον προς το παρόν, στις νέες διασωλήνωσεις και στους θανάτους." Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τρεις, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 και ο αριθμός των θανάτων ήταν πέντε.

"Παρόλα αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλά, αλλά αυτή η εικόνα μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης και θα πρέπει ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι επιφυλακτικοί, δεδομένου το ότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Αυτή τη θερινή περίοδο, αν τυχόν έχουν συμπτώματα, έχει σημασία να πραγματοποιήσουν ένα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, καθώς και οι υπόλοιποι, όλοι από εμάς αν τυχόν έχουμε συμπτώματα, να προσέχουμε πολύ τις επαφές μας, ειδικά με τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αν έχουμε διαγνωστεί θετικοί, ακόμα περισσότερο να είμαστε επιφυλακτικοί, δηλαδή να προσέχουμε τις επαφές μας και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα έτσι ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης", εξήγησε ο κ. Παρασκευής.


Σχετικά με τις παραλλαγές που εντοπίστηκαν σε στελέχη του ιού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα και αποτελούν νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6.


Ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι τα εμβόλια που κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και νέες υποπαραλλαγές, ώστε να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε ό, τι αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά του ιού.


Αναφορικά με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή, ο καθηγητής ανάφερε το εξής: "Να δώσουμε λοιπόν την εικόνα των παραλλαγών και να θυμίσουμε ότι είναι η παραλλαγή η οποία προκάλεσε την έξαρση της χειμερινής περιόδου, δηλαδή ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή και παραμένει κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι τώρα. Είναι η προηγούμενη παραλλαγή, ενώ αυτή που σημειώνεται με ανοικτό πράσινο είναι η νέα υποπαραλλαγή, η οποία διαφέρει με δύο ή τρεις μεταλλάξεις σε σχέση με την προηγούμενη και στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει αύξηση, Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα είναι η υποπαραλλαγή η οποία σχετίζεται με την αύξηση των περιστατικών την πρόσφατη περίοδο, την περίοδο που διανύουμε τώρα".


Ετικέτες:

Comentarios


bottom of page