top of page

Δεν είναι τσίρκο ο πολιτισμός - Το απογοητευτικό θέαμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων


Το υπερθέαμα που παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, το οποίο εκτυλίχθηκε κατά την τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, άφησε ερωτήματα για τη σύγχρονη κοινωνία και την απόσταση που αυτή έχει πάρει από τα ήθη και τις αξίες με τις οποίες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις για ένα μαγικό θέαμα στον Σηκουάνα και την πρόθεση για απόδοση θετικών κοινωνικών μηνυμάτων μέσα από τα καλλιτεχνικά δρώμενα που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, με τα εντυπωσιακά κοστούμια, τη μουσική, τους χορευτές και τους τραγουδιστές, οι οποίοι φαινομενικά περνούσαν μηνύματα κατά της βίας, υπέρ της διαφορετικότητας και της ένωσης των διαφορετικών πολιτισμών, το τελικό αποτέλεσμα θύμισε τσίρκο σε αντιδιαστολή με τη σοβαρότητα που απαιτεί η παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, είδαμε ακόμη και τον θεό του κρασιού και του γλεντιού, Διόνυσο, τον οποίο ενσάρκωσε ο Γάλλος καλλιτέχνης Φιλίπ Κατρίν, σε ένα τραγούδι ενάντια στη βία μεταξύ των ανθρώπων, ωστόσο η χιουμοριστική προσέγγιση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δρώμενα, κατέστησε το θέαμα να μοιάζει πολύ περισσότερο με τσίρκο, παρά με την έναρξη ενός αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος που έχει ως στόχο την προώθηση αξίων όπως η εγκράτεια, η αρμονία, η ειρήνη, η συνεργασία και η ισότητα, με βαθύ πνευματικό υπόβαθρο.

Πολλοί ήταν, μάλιστα, εκείνοι που απογοητεύτηκαν από το χθεσινό θέαμα, καθώς δεν είναι λίγες οι αναρτήσεις στα social media, όπου εκφράζονται παράπονα για όσα παρακολουθήσαμε. Χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως "η χειρότερη τελετή έναρξης", ως "θλιβερή εικόνα" , ακόμη και ως "καρναβάλι".


Το θέαμα που παρακολουθήσαμε αποτύπωσε εύστοχα και ο Αρκάς σε ένα σκίτσο το οποίο ανήρτησε σήμερα το πρωί στο Facebook γράφοντας απλά "Καλημέρα". Στο σκίτσο παρομοιάζεται η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τσίρκο, καθώς έχει τοποθετήσει μια κόκκινη κορδέλα στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ και τη χαρακτηριστική πολύχρωμη τέντα του τσίρκου στην είσοδο.

Παράλληλα, η έντονη βροχόπτωση επηρέασε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος, με ομπρέλες και αδιάβροχα, άρχισε να αποχωρεί ενώ η παρέλαση των σκαφών με τις αποστολές των χωρών συνεχίστηκε κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Η βροχή επηρέασε επίσης το έργο και των εκπροσώπων του Τύπου που βρέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού.


Ωστόσο, εξαίρεση αποτέλεσε η εμφάνιση της Σελίν Ντιόν που πρόσθεσε στο τέλος του θεάματος, την απαιτούμενη πινελιά μαγείας και λάμψης.



Comments


bottom of page