top of page

Προειδοποίηση από τον Carlos Tavares για κατάργηση σε μάρκες του Ομίλου Stellantis


Τα κέρδη του Ομίλου Stellantis μειώθηκαν κατά 48% τους πρώτους έξι μήνες του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Carlos Tavares, ανακοίνωσε ότι οι μάρκες που δεν φέρνουν χρήματα στον όμιλο θα καταργηθούν ή θα πουληθούν.


Οι μετοχές υποχώρησαν 22%, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 40%, κυρίως λόγω της αγοράς της Βόρειας Αμερικής. Η Ευρώπη κι η Νότια Αμερική δεν ευθύνονται και τόσο, αφού η πτώση των πωλήσεων ήταν μόλις 3%. 

Η προειδοποίηση του Tavares ίσως να απευθύνεται στη Maserati, αφού η μάρκα ανέφερε μια προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία €82 εκατομμυρίων. Άλλες εταιρείες με επισφαλή θέση φαίνεται να είναι οι μικρότερες από θέμα όγκου πωλήσεων, όπως η Lancia κι η DS.


Υπενθυμίζεται ότι η Stellantis δημιουργήθηκε το 2021 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ της Fiat Chrysler Automobiles και του ομίλου PSA (ο οποίος είχε αγοράσει νωρίτερα τις Vauxhall και Opel από τη General Motors). Ως αποτέλεσμα, σήμερα έχει κάτω από την ομπρέλα της 14 μάρκες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (συν το 20% της κινεζικής εταιρείας Leapmotor).



Comments


bottom of page