top of page

Στα ύψη ο τουρισμός φέτος στην Αθήνα - Υψηλή ζήτηση για Airbnb - Άνοδος επιβατικής κίνησης του "Ελ. Βενιζέλος"


Αυξημένος είναι ο τουρισμός φέτος στην πρωτεύουσα της χώρας, όπως φαίνεται και από την ζήτηση σε ξενοδοχεία και Airbnb, η οποία είναι υψηλή ενώ παράλληλα αυτό οδηγεί και σε αύξηση των τιμών. Παράλληλα, η άνοδος της επιβατικής κίνησης που σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2024 είναι ενδεικτική του αυξημένου τουρισμού με διάρκεια ήδη από τις αρχές του έτους.

Όπως καταγράφηκε για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, στα ξενοδοχεία της Αττικής υπήρξε μέση πληρότητα 72%, έναντι 69% του 2023. Η θετική μεταβολή που καταγράφηκε σε επίπεδο πενταμήνου είναι της τάξης του 4,8% έναντι του 2023, ο δε Μάιος ναι μεν σημείωσε καλύτερη πληρότητα έναντι των μηνών που προηγήθηκαν (86,2%) ωστόσο αυτή παρουσιάζει μείωση έναντι της αντίστοιχης πληρότητας Μαΐου του 2023 κατά -2,7%. 

Στα ύψη είναι η ζήτηση και για τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως σημειώνει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και VRBO) τον Μάιο, σε σύγκριση με το 2023, καταγράφηκε αύξηση 18% στις ενεργές καταχωρίσεις καταλυμάτων, 11% άνοδος στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αλλά πτώση 2% στην πληρότητα.


Οι πληροφορίες λένε πως και τον Ιούνιο η ζήτηση για καταλύματα Airbnb κινήθηκε σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, το οποίο περιορίζεται σε μια αύξηση της τάξης του 10% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να ανέβει και πάλι σημαντικά τον Σεπτέμβριο.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Μάιο σημείωσε αύξηση 18,5% σε ετήσια βάση, με τους συνολικούς επιβάτες να ανέρχονται στα 3,01 εκατομμύρια. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 10,6% και 22,3% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.


Συνολικά, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 10,71 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 17%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση της τάξης των 9,0% και 20,8% αντίστοιχα. Τονίζεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +255.000/+16,5%.

Comments


bottom of page