top of page

Αύξηση στον αριθμό θανάτων από Ηπατίτιδα καταγράφει ο ΠΟΥ λόγω έλλειψης διάγνωσης και θεραπείας


Έκθεση για την Ηπατίτιδα έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα για το 2024, που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα από τις 9 έως τις 11 Απριλίου και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Ηπατίτιδα, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας και τη συγχρηματοδότηση από τον ΠΟΥ. Αποστολή της Συνόδου είναι να υποστηρίζει τις χώρες στην επίτευξη των στόχων που απαιτούνται για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας.


Στην έκθεση του ΠΟΥ, με βάση τα στοιχεία από 187 χώρες, αναφέρεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων από ιογενή ηπατίτιδα με τον εκτιμώμενο αριθμό να έχει αυξηθεί από 1,1 εκατομμύριο το 2019 σε 1,3 εκατομμύριο το 2022. Συνολικά κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο εξαιτίας λοίμωξης από ιογενείς ηπατίτιδες: το 83% από ηπατίτιδα B και το 17% από ηπατίτιδα C. Στην Αφρική εντοπίζεται το 63% των νέων λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας B, αλλά μόνον στο 18% των νεογνών στην ήπειρο χορηγείται η δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας B μόλις γεννηθούν.


Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι 254 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με ηπατίτιδα B και 50 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C το 2022. Σε όλες αυτές τις χώρες, μόνον το 3% των ανθρώπων που ζούσαν με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα B είχαν λάβει αντιιική θεραπεία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή.





"Παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο για την πρόληψη, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επειδή πολλοί λίγοι άνθρωποι από αυτούς που προσβάλλονται από ηπατίτιδα λαμβάνουν διάγνωση και θεραπεία", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Τονίζεται επίσης από τον ΠΟΥ ότι, "Παρά τη διαθεσιμότητα σε προσιτές τιμές γενόσημων φαρμάκων κατά της ιογενούς ηπατίτιδας, πολλές χώρες δεν έχουν την δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν", και ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Commentaires


bottom of page