top of page

Αποκαλύφθηκε το νέο Audi A5 που θα αντικαταστήσει το μοντέλο Α4


Η Audi προχωράει σε αλλαγές στις ονομασίες των μοντέλων της, ξεκινώντας με την αποκάλυψη του νέου A5 το οποίο έρχεται για να αντικαταστήσει το προηγούμενο μοντέλο Α4. Σημειώνεται ότι πλέον, μονούς αριθμούς στην ονομασία τους θα φέρουν τα θερμικά μοντέλα της εταιρείας με τους ζυγούς να χαρακτηρίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά.


Τα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ισχυρίζονται ότι το νέο A5 καλείται να συνεχίσει την τριακονταετή επιτυχία στην κατηγορία των premium sedan (το πρώτο A4 κυκλοφόρησε το 1994) και ότι το νέο αυτοκίνητο «όχι μόνο αλλάζει το όνομά του, αλλά εμπλουτίζεται και ως προϊόν», αφού πέρα από την τοποθέτηση ψηλότερα στην ονοματολογία της μάρκας, θα εισάγει και εξοπλισμό μεγαλύτερης κατηγορίας στη μεσαία κατηγορία.

Το νέο A5 προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις: ως A5 Saloon και S5 Saloon και ως S5 Avant και S5 Avant, οι οποίες βασίζονται στην ολοκαίνουργια θερμική πλατφόρμα Premium Platform Combustion (PPC) της Audi. Η νέα αυτή πλατφόρμα έχει επιφέρει αύξηση στις εξωτερικές διαστάσεις της έκδοσης sedan που τώρα είναι 67 χλστ. μακρύτερη (στα 4,83 μέτρα) και 13 χλστ. φαρδύτερη (στα 1,86 μέτρα). Το μεταξόνιό είναι επίσης διευρυμένο κατά 68 χλστ. (στα 2,9 μ.).


Η πλήρως επανασχεδιασμένη οικογένεια A5 ξεχωρίζει για τον καθαρό της σχεδιασμό. Οι αναλογίες του αμαξώματος είναι ελαφρώς τροποποιημένες ενώ στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι ακόμα πιο εκτεταμένες, με τη νέα φιλοσοφία της οικογένειας Audi A5 να αυξάνει την αλληλεπίδραση με το όχημα χάρη στην ηλεκτρονική αρχιτεκτονική E³.

Το νέο Audi A5 ενσωματώνει την λεπτή, ανεξάρτητη πανοραμική οθόνη Audi MMI, η οποία διαθέτει κυρτή σχεδίαση και χρησιμοποιεί τεχνολογία OLED. Αυτή αποτελείται από το virtual cockpit της Audi με διαγώνιο οθόνης 11,9 ιντσών και την οθόνη αφής MMI των 14,5 ιντσών. Προαιρετικά διατίθεται μια ακόμα οθόνη 10,9 εμπρός από τον συνοδηγό, η οποία ενσωματώνεται στη σχεδίαση του ταμπλό.


Το νέο A5 διαθέτει επίσης head-up display που έχει αναπτυχθεί περαιτέρω σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, το εντελώς νέο στοιχείο στο νέο Audi A5 είναι η νέα εκδοχή του mild hybrid συστήματος των 48V της εταιρείας, το οποίο φέρει την ονομασία plus και προσθέτει έως και 18 kW (24 ίπποι) ηλεκτρικής ισχύος στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του μοντέλου, καθώς και για την κορυφαία S5.

Ο βασικός ωστόσο κινητήρας είναι 2.0 TFSI, ο οποίος αποδίδει 110 kW (150 ίπποι). Προαιρετικά, ο ίδιος κινητήρας διατίθεται με ισχύ 150 kW (204 ίπποι). Αυτός ο κινητήρας είναι εξοπλισμένος με υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία στροβίλου (VTG) και λειτουργεί με μια τροποποιημένη διαδικασία καύσης που είναι ιδιαίτερα αποδοτική.

Η Audi διατηρεί στην προϊοντική της αντζέντα τους κινητήρες ντίζελ. Ο 2.0 TDI με απόδοση 150 kW (204 ίπποι) ενσωματώνει την τεχνολογία MHEV plus κληρονομώντας τη βελτιστοποιημένη καύση από τον προκάτοχό του χάρη στον αισθητήρα πίεσης κυλίνδρου, το σύστημα TwinDosing για τον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων και τους δύο άξονες εξισορρόπησης κραδασμών για ομαλή λειτουργία.


Η Audi προγραμματίζει να ξεκινήσει το λανσάρισμα του νέου A5 τον Νοέμβριο και για τις ευρωπαϊκές αγορές προβλέπεται αρχική τιμή αγοράς από 45.000 έως 55.000 ευρώ.

Comments


bottom of page