top of page

Ανησυχία για παρβοϊό - Πέθανε κοριτσάκι 2,5 ετών στη Θεσσαλονίκη


Αυξημένα είναι τα κρούσματα παρβοϊού, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε γονείς και θέτοντας σε επιφυλακή τους παιδιάτρους, ιδιαίτερα μετά την είδηση πως ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο (6/7) στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, μετά από επιπλοκές της νόσησης από τον ιό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο "Γιώργος Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης και από εκεί κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο "Ιπποκράτειο", όπου νοσηλεύτηκε για 15 ημέρες. Ο παρβοϊός προκάλεσε μυοκαρδίτιδα στο άτυχο παιδί, το οποίο είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα να καταλήξει, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί για να το κρατήσουν στη ζωή.

Σημειώνεται ότι ο παρβοϊός Β19 είναι ένας εξανθηματικός, κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα, και μοιάζει με την λοίμωξη της ερυθράς. Ονομάζεται πέμπτη νόσος γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις: ιλαρά, ερυθρά, η οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα.


Η νόσος μεταφέρεται κυρίως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος. Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στο γενικό πληθυσμό αλλά αποτελεί απειλή στην εγκυμοσύνη, γιατί προκαλεί αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, μη άνοσο ύδρωπα στα έμβρυα που θα μολυνθούν, και μερικές φορές ενδομήτριο θάνατο λόγω της καταστροφής των ερυθροβλαστών. Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παρβοϊός δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια, σε παιδιά και ενήλικες. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν:

  • Πυρετό

  • Πονοκέφαλο

  • Βήχα

  • Πονόλαιμο

  • Εξανθήματα

  • Πόνο στις αρθρώσεις


Το εξάνθημα αρχίζει συνήθως από τα μάγουλα και 1-4 ημέρες αργότερα επεκτείνεται στα χέρια τα πόδια και το κορμί. Το χαρακτηριστικό του εξανθήματος στο πρόσωπο, είναι το έντονο κόκκινο χρώμα του και ότι η περιοχή γύρω από το στόμα δεν επηρεάζεται.


Περίπου 20% όσων έχουν προσβληθεί από παρβοϊό Β19 δεν θα έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα νοσήσει ήπια, όπως σε μια ανεπίπλεκτη ίωση.

Comments


bottom of page