top of page

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος για μείωση του κόστους από το ΥΠΕΝ


Πακέτο νέων μέτρων με στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι παρεμβάσεις προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο και αφορούν δύο κατηγορίες καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, η πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να καταστούν λειτουργικά τα πορτοκαλί τιμολόγια. Σχεδιάζεται η τροποποίηση του νυχτερινού τιμολογίου, ώστε αυτό να αντιστοιχηθεί με τα νέα δεδομένα της αγοράς, που υπαγορεύουν ως συμφέρουσα χρονική ζώνη κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες έναντι των βραδινών ωρών ως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Οι παρεμβάσεις αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες καταναλωτών:

  1. Περί το 1,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης (το γνωστό ως "νυχτερινό" μετρητή) που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου.

  2. Τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν "έξυπνους" μετρητές κατανάλωσης οι οποίοι επιτρέπουν την εφαρμογή περισσότερων τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου, δυναμικών ή πολυζωνικών.


Με τα μέτρα που προωθούνται η χαμηλή χρέωση θα εφαρμόζεται τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ (π.χ. τα μεσημέρια όταν μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.


Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά. Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πρόκειται για τα τιμολόγια που θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο της χρωματικής σήμανσης που εφαρμόζεται από φέτος).

コメント


bottom of page