top of page

Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί για την υποχρεωτική τοποθέτηση σήμανσης POS


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί το μέτρο που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου, για τοποθέτηση ειδικού αυτοκόλλητου σήματος στο τζάμι της πίσω δεξιά πόρτας σε κάθε ταξί, για τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, όπως ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου 2024.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία αρνήθηκε να παραλάβει τα αυτοκόλλητα, με εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για «τεράστιο μέγεθος» και «αυτοκόλλητα – έκτρωμα», τα οποία μάλιστα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών. Οι διαστάσεις του αυτοκόλλητου είναι 25x12 εκατοστά, όπως έχει οριστεί από την υπουργική απόφαση, ενώ ζητούν οι διαστάσεις να αλλάξουν σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας (5x10 εκατοστά).


Λόγω των εξελίξεων, το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να προχωρήσει στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τον τρόπο διάθεσης των αυτοκόλλητων σημάτων. Μια πιθανή εκδοχή είναι η νέα απόφαση να ορίζει πως οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν υποχρέωση να παραλάβουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την εφορία τα αυτοκόλλητα.

Μια άλλη εναλλακτική, να τους σταλεί με email το αυτοκόλλητο, να αναλάβουν να το εκτυπώσουν και να το κολλήσουν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΘΟ είναι αποφασισμένο με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ να επιβάλλει πρόστιμα 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν.


Το μέτρο αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και την εμφάνιση (με τη διαβίβαση των στοιχείων) όλων των σχετικών εισπράξεων στην ΑΑΔΕ, βάζοντας έτσι ένα ακόμα «φρένο» στα υποδηλωμένα εισοδήματα.

Comments


bottom of page