top of page

Εκδόθηκε η άδεια για την κατασκευή του πρώτου Data Center της Microsoft στα Σπάτα - Τι περιλαμβάνει


Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου data center της Microsoft στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στα Σπάτα Αττικής, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 976 εκατ. ευρώ, μετά από τέσσερα χρόνια από την ανακοίνωση της εταιρείας (Οκτώβριος 2020).


Πιο συγκεκριμένα, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την επένδυση που ονομάζεται “Investment in Data Centers in Greece”, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centers της Microsoft, στα Σπάτα, ενώ τα άλλα δύο που θα δημιουργηθούν στο Κορωπί, αναμένεται να εγκριθούν σε δεύτερο χρόνο.

Αναλυτικά, το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 14,1 χιλιάδων τ.μ, σε ακίνητο 84,5 στρεμμάτων ενώ θα καλυφθεί επιφάνεια 22,3 στρεμμάτων. Η δυναμικότητα του data center θα είναι 19,2 MW.


Πέρα από τα Data Centers, θα υπάρχουν χώροι για γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια εκπαίδευσης, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας και χώροι στάθμευσης.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ, όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.




Comments


bottom of page