top of page

9 ένοχοι και 12 με απαλλαγή στη δίκη για το Μάτι


Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στην χθεσινή αγόρευσή του στη δίκη για την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί την Πέμπτη, ζήτησε συνολικά την ενοχή 9 κατηγορουμένων και την απαλλαγή 12 κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή πρέπει να κριθούν οι παρακάτω, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, επέδειξαν συγκλίνουσα αμέλεια και συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα:


  1. Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός

  3. Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ

  4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών

  5. Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής

  6. Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα

  7. Ευάγγελος Μπουρνούς τότε Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

  8. Αντώνης Παλπατζής

  9. Ο Αντώνιος Αγγελόπουλος για τον εμπρησμό από αμέλεια

Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή για τους παρακάτω 12 κατηγορούμενους:


  1. Χρήστος Γκολφίνος (πρώην διευθυντής του 199)

  2. Φίλιππος Παντελεάκος (πρώην διευθυντής ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ)

  3. Δαμιανός Παπαδόπουλος (πρώην διοικητής ΠΣ Νέας Μάκρης

  4. Χρήστος Λάμπρης (εναέριος συντονιστής)

  5. Χρήστος Δροσόπουλος (κυβερνήτης ελικοπτέρου Φλόγα 1)

  6. Γεώργιος Πορτοζούδης (πρώην διοικητής ΥΕΜΠΣ)

  7. Στέφανος Κολοκούρης (πρώην διοικητής 1ης ΕΜΑΚ)

  8. Χαράλαμπος Συρογιάννης (πρώην υποδιοικητής ΕΜΣΑ)

  9. Ιωάννης Καπάκης (πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας)

  10. Ρένα Δούρου (πρώην περιφερειάρχης Αττικής)

  11. Ηλίας Ψινάκης (πρώην δήμαρχος Μαραθώνα)

  12. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης (πρώην δήμαρχος Πεντέλης)


Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης είπε στο δικαστήριο σε ότι αφορά τον κ. Μπουρνούς, τότε Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, ότι παρείχε εσφαλμένη ενημέρωση στους πολίτες μέσω δηλώσεων του σε Μέσα Ενημέρωσης. Σε αυστηρό ύφος, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε για τον κ. Μπουρνούς ότι η εσφαλμένη ενημέρωση του κ. Μπουρνούς που αφορούσε πρωτίστως κατοίκους των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού είχε αποτέλεσμα αυτοί να εφησυχάσουν, να μην αντιδράσουν, «αφού άκουγαν τον κ. Μπουρνούς να βγαίνει σε τηλεοπτικά κανάλια και να λέει ότι η φωτιά δεν απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, ενώ αυτή είχε ήδη φτάσει ή περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος».


Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε την ενοχή του αντιδημάρχου του Δήμου Μαραθώνα Βάιου Θανασιά καθώς και του αντιδημάρχου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αντώνιου Παλπατζή για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.


Σε ότι αφορά τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που κατηγορείται ότι έβαλε την φωτιά που σκόρπισε τον όλεθρο ο εισαγγελέας είπε: «Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός όμως έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς». Την απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου από όλες τις πράξεις που της αποδίδονται ζήτησε ο εισαγγελέας, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκαν όσα της καταλογίζει το κατηγορητήριο σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Comments


bottom of page