top of page

Συνολικά 8 ελληνικές σαλάτες στη λίστα με τις 100 καλύτερες του κόσμου - Ο ντάκος στην πρώτη θέση!


Στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου που δημοσιεύτηκε από τον ταξιδιωτικό οδηγό Taste Atlas, αναδεικνύεται η αξία των ελληνικών παραδοσιακών πιάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στο εξωτερικό. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο ντάκος, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η χωριάτικη σαλάτα.


Μάλιστα, η ελληνική σημαία καταλαμβάνει συνολικά 8 θέσεις ανάμεσα στις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου. Ανάμεσα στις 50 καλύτερες, έχουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την πατζαροσαλάτα και την τονοσαλάτα. Ακουλουθούν οι ασκορδουλάκοι (βολβοί) και η λαχανοσαλάτα.


Όπως αναφέρεται στο Taste Atlas, "Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο".

Για τη χωριάτικη σαλάτα που έρχεται στην τρίτη θέση, αναφέρεται το εξής: "Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι από την Καλαμάτα. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες".



Comments


bottom of page