top of page

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Δικαίωση ζητούν οι συγγενείς θυμάτων


Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 23η Ιουλίου 2018, την ημέρα που χάθηκαν 104 άνθρωποι με φρικτό τρόπο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζήσαντες, ακόμη δεν νιώθουν δικαιωμένοι, καθώς η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εθνική τραγωδία δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς. Ξεκίνησε από έναν 65χρονο που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ και εξελίχθηκε σε κόλαση μέσα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού. Συνολικά 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι σημαδεύτηκαν σωματικά και ψυχικά.

Μετά το τέλος της δίκης σε πρώτο βαθμό, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Η τελευταία ελπίδα για δικαίωση των συγγενών των θυμάτων και των επιζησάντων είναι το Εφετείο.


Οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει ξανά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ωστόσο η δίκη σε δεύτερο βαθμό είναι ακόμη στην αρχή της. Σε έξι συνεδριάσεις, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί διαδικαστικά θέματα και αιτήματα, πριν ξεκινήσουν να αφηγούνται τον εφιάλτη οι συγγενείς αυτών που χάθηκαν. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026.

Comentários


bottom of page