top of page

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο


Μικρή άνοδο στο 3,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο (από 3% τον Ιούλιο), ενώ πτώση στο 2,2% καταγράφηκε στην ευρωζώνη (από 2,6%), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat.


Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο 5ος υψηλότερος πληθωρισμός, πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%) – και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση. Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.


Αναφορικά με τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,4% τον Αύγουστο από 2,3% τον Ιούλιο. Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι  τιμές στην ενέργεια οι οποίες μειώθηκαν κατά 3% από αύξηση 1,2% τον Ιούλιο. Μικρή άνοδο στο 4,2% κατέγραψαν οι υπηρεσίες από 4% στην ευρωζώνη τον Ιούλιο.


Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού δείχνουν τα προκαταρκτικές στοιχεία για τις τρεις ισχυρές οικονομίες στην ευρωζώνη. Έντονη επιβράδυνση, ξεπερνώντας στις προβλέψεις, κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία.


Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 2% υποχωρώντας αισθητά από το 2,6% του Ιουλίου. Στο 2,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία έναντι 2,7% τον Ιούλιο, καταγράφοντας χαμηλό 3ετίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση τιμών στην ενέργεια η οποία αντισταθμίστηκε από αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 2,4% από 2,9% τον Ιούλιο κυρίως εξαιτίας της μείωσης του κόστους σε καύσιμα, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Comentarios


bottom of page