top of page

Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ιστορίας της Νέας Μάκρης την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Σινέ Αλίκη


Τα 100 χρονιά από την εγκατάσταση των πρώτων προσφυγών και τη δημιουργία της πόλης της Νέας Μάκρης θα γιορτάσει ο Δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μακρηνών Λιβισιανών και την Κοινότητα Νέας Μάκρης την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 με την προβολή ενός μοναδικού ντοκιμαντέρ.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Αλίκη, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης, στις 11 το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τίτλο, "Μεγαλώνοντας σ' ένα προσφυγικό οικισμό: Νέα Μάκρη. Προφορικές μαρτυρίες από τα παιδιά των προσφύγων" που περιλαμβάνει μαρτυρίες για την ιστορία των πρώτων κατοίκων που έφτασαν στην περιοχή και δημιούργησαν σταδιακά τον οικισμό και τελικά την πόλη της Νέας Μάκρης.


Η ταινία διάρκειας 1 ώρας και 10΄ αποτελείται από αποσπάσματα των μονόωρων περίπου ατομικών συνεντεύξεων που έχουν δώσει δέκα πρόσωπα που καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για την ίδρυση και την ανάπτυξη του μικρασιατικού οικισμού της Νέας Μάκρης Αττικής.



Οι αφηγητές ανήκουν στην πρώτη γενιά των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων, γεννήθηκαν στη Νέα Μάκρη και βίωσαν τις δύσκολες συνθήκες της προσφυγικής εγκατάστασης, τις προσπάθειες ένταξης, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την έναρξη μιας πορείας προς την ανάπτυξη που σημειώνεται από τη δεκαετία του ’60.






Comments


bottom of page